Ambulantna histeroskopija (office hysteroscopy)

Zamišljena je kao nastavak ginekološkog pregleda u ambulantnim uvjetima gdje se obično ne primjenjuje anestezija. Zahvat je jednostavan i bezbolan. Izvodi se tankim instrumentom promjera 3.8 mm s optikom na vrhu koja omogućuje pogled u unutrašnjost maternice. Na taj način možemo objektivnije vidjeti promjenu koja se u njoj nalazi. Kroz histeroskop se uvode i instrumenti koji omogućuju da se odstrani tkivo iz maternice i koaguliraju (začepe) krvne žile koje su hranile to tkivo. Na taj način se jednostavnom tehnikom dijagnosticiraju i odstranjuju polipi, manji miomi, pregrade, zaostali dijelovi ili cijeli maternični uložak (spirala).

Kako se izvodi histeroksopija

Važno je prije zahvata eliminirati mogućnost prisutne infekcije, pa se rade cervikalni brisevi. Zahvat se radi neposredno po završetku menstruacije jer se tada promjene u maternici bolje vide budući je sluznica maternice nakon menstruacije tanka. Histeroskop se uvodi bez ginekoloških spekuluma jer se na ekranu vidi ušće maternice, pa se može raditi i u žena koje nisu imale odnos bez ozljede himena. Kroz histeroskop se pušta tekućina koja širi unutrašnjost maternice da se bolje vidi promjena koju treba odstraniti. Prilikom punjenja maternice tekućinom najčešće se javlja nelagoda slična blažim predmenstrualnim tegobama.
Daljnje manipulacije odstranjenja i vađenja tkiva te koagulacija su bezbolne.

Pacijentica po završenom zahvatu može ići kući.

Histeroskopija može biti dijagnostička i terapijska.

Dijagnostičku histeroskopiju preporučujemo:

  • u žena koje ne mogu zanijeti

  • u žena koje imaju učestale spontane pobačaje

  • u žena s nejasnim ultrazvučnim nalazom

Terapijsku histeroskopiju preporučujemo:

  • u žena s polipom u materištu

  • u žena s manjim miomom u materištu

  • u žena s anomalijama maternice (najčešće pregrade u maternici)

  • u žena sa sumnjom na priraslice u maternici (sljepljenje stijenki, tzv. Ashermanov sindrom)

  • u žena s nepravilnim krvarenjima i sumnjom na promjene u sluznici maternice

Ova metoda ima niz prednosti u odnosu na terapijsku histeroskopiju u bolnici koja se radi u anesteziji i koja zahtijeva širenje (dilataciju) kanala, kao i kod kiretaže. Naime operativni histeroskop je duplo deblji, pa se mora kanal proširiti da se uvede instrument u maternicu. Kod ambulantne histeroskopije mlaz tekućine širi kanal, pa nije potrebna opisana dilatacija. No, nažalost, zbog svoje širine ima i ograničenja, pa se tako mogu odstraniti samo manji polipi i miomi.

U Poliklinici „Vili“ histeroskopija se radi već deset godina i dosad nije bilo komplikacija.

RADNO VRIJEME

ponedjeljak – petak 7:00 – 19:00
prema dogovoru

  01 4846 060 / 01 4846 061
  01 4846 060 / 01 4846 061

Pregled možete dogovoriti telefonski

DOGOVORITE PREGLED
2017-08-15T13:04:51+00:00