Amniocenteza

Amniocenteza je invazivan zahvat jer ulazimo tankom iglom u amnijsku šupljinu i uzimamo oko 15 ml plodne vode, no nije takav ‘bauk’ kakvim se opisuje po različitim forumima. Prvu amniocentezu učinila sam (prof. dr. sc. Višnja Milković Latin) 1976. godine, a 1979. godine i sama sam probala vidjeti kakvo je to iskustvo. Iako je igla tada bila 3 puta deblja i nije se radilo pod kontrolom ultrazvuka, doživjela sam to kao uobičajeno vađenje krvi.

Dakle, zahvat se radi već 40 godina, a kada znate da već dvadesetak godina možemo dobiti krv iz pupkovine djeteta, gdje je krvna žila par milimetara i da u tu krvnu žilu možemo dati transfuziju krvi djetetu, bit će vam jasnije da dobiti plodnu vodu nije nikakav problem i da je nepotrebno strahovati od toga.
No, bez obzira na jednostavnost zahvata uvijek se moraju poštivati pravila.

Prvo je indikacija. Za amniocentezu mora postojati razlog zašto se izvodi, a utvrđuje se u dogovoru s roditeljima i njihovim stavovima te preporukama struke.
Uloga ginekologa je tumačenje stručnih činjenica, davanje detaljnih informacija o djetetu, zahvatu, i što se time dobiva, a roditelji su ti koji odlučuju hoće li ili neće nešto učiniti.

Zbog objektivnog shvaćanja amniocenteze važno je naglasiti slijedeće:
1. moraju se poštovati uvjeti koji će omogućiti da zahvat uredno protekne, a to su: uredni cervikalni brisevi i zdrava trudnica (bilo kakva temperatura i znakovi infekcije odgađaju zahvat), zatim

2. zatvoreni grlić maternice, odsustvo kontrakcija maternice, bolova, krvarenja, veliki hematomi, te placenta praevia.
Poštivanjem ovih uvjeta izbjegavaju se komplikacije.

Punkcija se radi bez lokalne anestezije jer je igla tanka i praktički se jedva osjeća ubod. Neugodniji je osjećaj dok se izvlači plodna voda jer je igla tanka, pa je i otpor veći. Plodna voda je normalno žućkaste boje. Nakon zahvata kontrolira se stanje djeteta i kontrakcije. Ne daju se antibiotici. Osobno preporučujem magnezij poslije punkcije do kontrole za 1 do 3 dana. Rh negativne trudnice dobivaju injekciju poslije punkcije koja sprječava stvaranje antitijela.
Rezultati se dobivaju za cca 3 tjedna, a rade se u genetskom laboratoriju KBC Rebro na uputnicu vašeg ginekologa. Po želji, može se plodna voda poslati u privatni laboratorij pa se rezultati dobivaju za 8 do 9 dana. Tu je važno imati na umu dodatne troškove.

Rezultati analize plodne vode su vjerodostojni i konačni.

RADNO VRIJEME

ponedjeljak – petak 7:00 – 19:00
prema dogovoru

  01 4846 060 / 01 4846 061
  01 4846 060 / 01 4846 061

Pregled možete dogovoriti telefonski

DOGOVORITE PREGLED
2017-08-15T12:59:30+00:00