Kombinirani test

Kombinirani test je statistička metoda koja uključuje dob majke, te vrijednost nuhalnog nabora i rezultate iz majčine krvi. Dobiva se brojčani podatak koji govori o dobnom riziku majke i o vjerojatnosti da dijete spada u rizičnu skupinu za tri najčešća kromosomska poremećaja (Sy Down, Sy Edwards i Sy Patau). Ako dijete nije u rizičnoj skupini i nema nekih dodatnih opterećenja, smatramo da nije potrebno raditi daljnje testove. Ako je dijete u rizičnoj skupini ne znači da je bolesno. To je samo podatak koji nas upućuje da bi bilo poželjno učiniti dodatne pretrage koje onda objektivno pokazuju kromosome djeteta i tek tada možemo zaključiti konačnu dijagnozu. Ovaj test nije obavezan, ali se preporučuje svim trudnicama koje ga žele učiniti jer je to ipak vrijedan putokaz za daljnje praćenje trudnoće.

Sljedeća stepenica je analiza krvi majke u kojoj se nalazi i genetska masa djeteta koja se može analizirati i isključiti kromosomske poremećaje. U Poliklinici „Vili“ radimo Harmony, Ma Prenatal, NIFTY i Panorama test već od 10. tjedna trudnoće. Roditelji izabiru test nakon konzultacije s liječnikom. Krv se vadi u poliklinici, a šalje se u laboratorije izvan zemlje. Rezultati su gotovi za 5 do 10 dana, ovisno o opsežnosti pretraga.

Pouzdanost rezultata u otkrivanju Downovog sindroma je 99.99 %. Za ostale poremećaje je pouzdanost nešto manja.

Ove su pretrage neinvazivne, ali su zasad još uvijek ograničene jer ne mogu dati ukupne podatke poput onih koje dobivamo iz plodne vode. Važno je imati na umu da ako nalaz pokaže pozitivan rezultat, odnosno bolest djeteta, to se stanje mora potvrditi punkcijom plodne vode.

RADNO VRIJEME

ponedjeljak – petak 7:00 – 19:00
prema dogovoru

  01 4846 060 / 01 4846 061
  01 4846 060 / 01 4846 061

Pregled možete dogovoriti telefonski

DOGOVORITE PREGLED
2017-08-15T12:54:48+00:00