Inkontinencija je nevoljno i nekontrolirano otjecanje mokraće, a učestalost pojave raste s dobi žene. Studije iz SAD-a pokazuju da teži oblik urinarne inkontinencije ima 7 % žena u dobi od 20. do 39. godine života, a 32 % u dobi iznad 80. godine života. Dakle, problem se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, a pogodovni čimbenici su dugotrajni porodi, rađanje velike djece, debljina, težak fizički rad, manjak hormona i genetika.

Inkontinencija predstavlja ozbiljan problem jer svi životni planovi ovise o težini simptoma. Svakodnevni odlazak na posao, u kupovinu, obavljanje uobičajenih dnevnih radnji, a posebno odlasci na putovanja postaju veliki problem jer usprkos ulošcima žena nikada ne može predvidjeti kada će donje rublje biti mokro.

Mogućnosti liječenja uključuju promjenu životnog stila, svakodnevne vježbe za jačanje mišića dna zdjelice, medikamentoznu terapiju kojom se potiče aktivnost mokraćnog mjehura i hormonsku terapiju u starijoj životnoj dobi, a ako uspjeh izostane, ostaje još i kirurško liječenje.

U žena sa stresnom i miješanom inkontinencijom (obično je to otjecanje mokraće kod napora, kašljanja, kihanja, a ponekad i bez ovih radnji) kirurški zahvati ne daju očekivane rezultate. Operacije se rade u općoj anesteziji koja zahtijeva opsežnu pripremu prije same operacije te bolničko liječenje. U svijetu se posljednjih godina ovi problemi rješavaju laserskom terapijom, koja, prema podacima iz literature, ima 70 % uspjeha. To znači da je većinom nakon tri tretmana žena suha.

 Prednosti terapije laserom su:

–  sigurna i brza metoda bez negativnog učinka,
–  izvodi se ambulantno, bez anestezije jer je bezbolna,
–  minimalno je invazivna, bez kirurških zahvata,
–  postupak traje između 20 i 30 minuta,
–  nema potrebe za mirovanjem niti bolovanjem,
–  ne prekida se uobičajeni životni ritam (samo nekoliko dana apstinencije od seksualnog odnosa),
–  ne prekida se terapija koju žena inače uzima (aspirin, lijekovi protiv zgrušavanja krvi, dijabetesa, tlaka i sl.),
–  prestaje inkontinencija nakon najčešće tri tretmana koji se provode u razmacima od 4 do 6 tjedana,
–  promjene u rodnici pozitivno utječu na seksualni život (kod 90 % ispitanica).

U KBC-u Ljubljana ispitivanja na 107 žena pokazala su da je 96.3 % žena imalo poboljšanje nakon 6 mjeseci od početka terapije, a samo u 4 žene tretman je bio neuspješan. Čak 92.5 % žena ocijenilo je poboljšanje značajnim ili potpuno uspješnim. Nije bilo komplikacija.

I rezultati ostalih studija pokazuju da je 70 % žena potpuno zadovoljno rezultatom liječenja, a osim saniranja inkontinencije tretman je imao značajan utjecaj na poboljšanje seksualnog života.

Firma Fotona razvija lasersku terapiju od 1964. godine. Današnji su aparati sigurni jer vlastiti kontrolni sistem zaustavlja proces ako nisu točno podešeni svi parametri. Er:YAG laser ima jedinstven neinvazivni i neablativni termalni efekt zahvaljujući posebno zaštićenoj tehnologiji (tzv. smooth mode). Djeluje samo terapijski, bez dodatnih nuspojava.

Postupak

Prije postupka urinokultura i Papa test moraju biti uredani, a promjene u rodnici, poput infekcije ili ozljeda, isključuje ginekolog pregledom.
U rodnicu se najprije stavi posebno konstruirana staklena cijev u koju se uvodi laserski nastavak, tako da nema direktnog kontakta sa stijenkom rodnice. Za vrijeme terapije nema bolova, pečenja i sličnih senzacija iako nema anestezije.

Postupak primjene lasera ima dvije faze. U prvoj fazi laserom se tretira sluznica rodnice i mokraćne cijevi, a u drugoj sluznica na ulazu u rodnicu. Ovo tkivo je osjetljivije te se anestezira sprejom.

Postupak traje oko 20, maksimalno 30 minuta, nakon čega žena odlazi kući i može dalje nastaviti sa svakodnevnim obvezama. Nekoliko dana poslije termana iscjedak je malo pojačan i u to vrijeme treba izbjegavati seksualni odnos.

U žena s inkontinencijom potrebna su 3 tretmana u razmacima od 4 do 6 tjedana.
Ako se laser radi samo u svrhu obnavljanja tkiva rodnice (široka rodnica nakon poroda, slabije stijenke koje se kod napinjanja izbočuju prema ulazu rodnice), ponekad su dovoljna dva tretmana u istom razmaku.

Kako djeluje laser?

Valna duljina je 2940 nm i ne oštećuje sluznicu rodnice zahvaljujući posebnoj tehnologiji (tzv. smooth mode). Laserske zrake obnavljaju postojeća kolagena vlakna i potiču stvaranje novih u prednjem zidu rodnice i ušću mokraćne cijevi. Novi kolagen skraćuje i suzuje rodnicu te mokraćni mjehur ima bolju potporu i vraća se u normalnu funkciju. Laser djeluje na obnavljanje tkiva rodnice čime se značajno poboljšava suksualni život (tzv. rejuvenacija rodnice).

Laser u liječenju inkontinencije

Fotona SUI tretman

1.  SUI, srednja i blaga stresna i miješana UI prije tretmana

2. SUI, nakon IncontiLase
tretmana

RADNO VRIJEME

ponedjeljak – petak 7:00 – 19:00
prema dogovoru

  01 4846 060 / 01 4846 061
  01 4846 060 / 01 4846 061

Pregled možete dogovoriti telefonski

DOGOVORITE PREGLED
2017-09-15T13:49:28+00:00