Rani test probira tzv. mini anomaly scan

To je ultrazvučni pregled u kojem primjenjujemo dvodimenzionalnu sliku i color doppler kojim istražujemo protok u nekim krvnim žilama. Važno je da se pregled učini na dobrom ultrazvučnom aparatu. Svi se podaci dobivaju na 2D slici i za kvalitetnu dijagozu nije neophodna 3D i 4D tehnika. Idealno je učiniti pregled s navršenih 12 tjedana, znači između 12. i 13. tjedna trudnoće.

Na tom pregledu potvrđujemo dob trudnoće i termin poroda. Najbolji se podaci dobivaju upravo u ovom razdoblju trudnoće jer tada još nema razlike u rastu između djece, odnosno duljina djeteta od glave do stražnjice je najbolja i najpreciznija metoda za određivanje gestacijske dobi. Dakle, mjeri se i analizira tzv. embrionalni odjek, promjer i opseg glavice, moždane komore, mali mozak, stražnja lubanjska jama,očne šupljine, nosna kost, gornja i donja vilica, vrat, srčana akcija, ošit, želudac, bubrezi s bubrežnim čašicama, mokraćni mjehur, trbušna stijenka, kičma, ruke i noge. Promatra se micanje i dinamika djeteta. Zatim se lokalizira posteljica, procjenjuje količina plodne vode i analizira pupkovina u kojoj moraju biti tri krvne žile. Izmjeri se duljina grlića maternice i ocijeni koliko je buduće posteljično tkivo udaljeno od unutarnjeg ušća. Iz navedenoga se vidi da su, već u ovim tjednima trudnoće prikazani svi važni organi.

Potom se još analiziraju tzv. biljezi (markeri) koji bi mogli ukazati da kromosomi djeteta nisu u redu. To je tzv. nuhalni nabor, nosna kost i protok u jednoj krvnoj žili (ductus venosus) koja posebno vodi krv bogatu kisikom u mozak i srce. Nuhalni je nabor sloj tekućine na vratu između kože i potkožnog tkiva. Gornja granica normale ovisi o veličini djeteta, no grubo se računa 3 mm. Ako je sloj tekućine veći od 3 mm, dijete ubrajamo u rizičnu skupinu. No to ne znači da je dijete bolesno, već samo da bi trebalo dodatno ispitati kromosome djeteta. Sljedeći biljeg je nosna kost, moraju se prikazati obje kosti. Treći biljeg je protok u ductus venosusu koji mora imati određene karakteristike koje ukazuju da su tlakovi u srčanim šupljinama uredni, pa se pretpostavlja da je srce normalno građeno.

Ako su ovi biljezi uredni, smatramo da po ultrazvučnom nalazu dijete nije u rizičnoj skupini za Downov sindrom. No kako oko trećina bolesne djece nemaju pozitivne biljege, već dulji niz godina kombinira se ultrazvučni pregled i pregled majčine krvi iz koje se analizira jedan hormon (slobodni beta HCG) i bjelančevina (PAPP A) koje stvara dijete u suradnji s posteljicom, a količine se razlikuju u zdrave i bolesne djece. To se zove kombiniranim testom. Rezultat kombiniranoga testa pokazuje je li dijete u rizičnoj skupini za promjene na kromosomima 13, 18 i 21.

RADNO VRIJEME

ponedjeljak – petak 7:00 – 19:00
prema dogovoru

  01 4846 060 / 01 4846 061
  01 4846 060 / 01 4846 061

Pregled možete dogovoriti telefonski

DOGOVORITE PREGLED
2017-08-15T12:52:32+00:00