Ultrazvučna dijagnostika

 

Ultrazvuk dojki

Rak dojke je najčešća zloćudna novotvorina u žena u Republici Hrvatskoj, jedan je od najčešćih uzroka smrti te pogađa žene svih životnih dobi. Metode pregleda uključuju samopregled dojki, ultrazvuk, mamografiju i MR dojki koje mogu biti upotpunjene invazivnijim metodama poput citopunkcije i core biopsije. Karcinom dojke se ne može spriječiti već je cilj rano otkrivanje čime se znatno povećava stopa preživljenja. Upravo se zbog toga u RH od 2006. provodi Nacionalni mamografski screening program za žene između 50. – 69. godine. Kako se karcinom dojke može javiti i u ranijoj životnoj dobi potrebno je ranije započeti s pregledima, koji prvenstveno uključuju samopregled i ultrazvučni pregled. Najčešće se preporuča započeti s ultrazvukom dojki s 30 godina, osim u slučaju pozitivne obiteljske anamneze kada se preporuča započeti ranije, od 25 godine.

 

Što je ultazvuk dojki?

Ultrazvuk dojki je neinvazivna metoda pregleda koja koristi ultrazvučne valove, frekvencije iznad 12 MHz, za stvaranje prikaza unutarnje strukture dojki. Pregled je bezbolan, siguran i bez izlaganja ionizirajućem zračenju.

 

Priprema za pregled

Ultrazvuk dojki ne zahtijeva posebnu prethodnu pripremu. Prije pregleda potrebno se razodijenuti od struka na više te skinuti eventualno nakit koji može smetati prilikom pregleda.

Pacijentice na pregled moraju obavezno donijeti stare nalaze, slikovni materijal (CD) svih pretraga vezanih za patologiju dojke (UZV, mamografiju, MR) radi adekvatnije procjene. Sve metode pregleda dojki se međusobno nadopunjuju te je potrebno sve sagledati da bi procjena bila što točnija.

Pregled se može obaviti bilo kada, no preporuka je pregled učiniti između 5 i 10. dana menstrualnog ciklusa u žena generativne dobi.

 

Tehnika pregleda

Prilikom pregleda pacijentica leži naizmjenično na leđima i oba boka dignutih ruku iznad glave. Tijekom pregleda aplicira se vodotopljivi gel na dojke, koji ne ostavlja mrlje, te se ultrazvučnom sondom pregledavaju dojke u više smjerova.

 

Kada napraviti UZV?

U zdravih žena koje nemaju opterećenu obiteljsku anamnezu preporuča se učiniti prvi UZV pregled s 30 godina. U pravilu se pregled obavlja jednom godišnje, osim u slučaju posebnih kliničkih indikacija kada se radi i češće. U asimptomatskih pacijentica s 40 godina se radi bazična mamografija te mamografija svake 2 godine do 50.-te godine. Nakon toga se preporuča učiniti mamografiju jednom godišnje uz komplementarni UZV pregled ukoliko u

pacijentice prevledava gust žljezdani parenhim. Iznad 75 godine potrebna je individualna procjena vezana za radiološke postupke.

Ukoliko postoji pozitivna obiteljska anamneza ili pacijentica ima tegobe vezane za dojke pregled se obavlja i ranije. U žena koje imaju povećani rizik za karcinom dojke ultrazvučni pregled se obavlja i ranije, od 25 godine.

 

Indikacije i kontraindikacije za pregled

Za ultrazvučni pregled dojki nema kontraindikacija.

Indikacije za UZV dojki su u pravilu individualne, no opće prihvaćene uključuju:

 • Iscjedak iz dojke
 • Palpabilna kvržica u žena ispod 35 godina
 • Izrazito gust žljezdani parenhim u žena starijih od 50 godina
 • Promjene ili uvlačanje bradavice
 • Koža poput ”narančine kore”
 • Crvenilo, bolnost i oteklina dojki
 • Uvećani limfni čvorovi u pazuhu
 • Procjena implantata te proširenosti karcinoma ukoliko pacijentica ima kontraindikaciju za MR pregled
 • Kontrolni pregled i praćenje u žena oboljelih od karcinoma dojke
 • UZV navođenje citopunkcije i core biopsije
 • Abnormalnosti dojki u trudnica i dojilja

 

Koliko traje pregled?

Uobičajeno trajanje je oko 20 minuta, no može biti kraće i dulje te ovisi o eventualno pronađenoj patologiji te žljezdanoj strukturi dojke. Pisani nalaz se izdaje odmah po završetku pregleda uz daljnje preporuke.

 

UZV abdomena

Ultrazvuk abdomena je jedna od najčešće korištenih radioloških metoda općenito te vrlo često prva radiološka metoda koja se koristi u dijagnostici abdominalne patologije. Metoda je sigurna, bezbolna te ne koristi ionizirajuće zračenje.

 

Priprema za pregled

Na pregled treba doći natašte ukoliko je pregled ujutro ili ne jesti 6-8h prije pregleda. Dan prije potrebno je izbjegavati hranu koja napuhuje poput mliječnih proizvoda, mahunarki, gaziranih pića, prženog mesa. Najčešće se preporuča jesti palentu, dvopek i piti dosta tekućine. Na pregled je potrebno doći punog mjehura.

Na pregled je potrebno obavezno donijeti ranije nalaze slikovne obrade te krvne nalaze vezane za abdominalnu patologiju i sadašnje tegobe.

 

Tehnika pregleda

Tijekom pregleda pacijent leži naizmjenično na leđima i oba boka. Tijekom pregleda liječnik Vam daje upute poput ”duboko udahnite i zadržite dah” ili ”prestanite na kratko disati”.

Na abdomen se aplicira vodotopljivi gel, koji ne ostavlja mrlje, te se sondom frekvencije do 5MHz prelazi po abdomenu u više smjerova.

 

Kada napraviti UZV abdomena?

Ultrazvuk abdomena se vrlo često koristi kao metoda pregleda u asimptomatskih pacijenata u sklopu godišnjih sistematskih pregleda. U slučaju simptoma poput bolova, napuhivanja, oticanja trbuha te odstupanja u laboratorijskim nalazima, najčešće jetre, potrebno je učiniti UZV pregled.

 

Što sve vidimo na UZV pregledu?

Na UZV pregledu prikazuju se solidni organi u abdomenu poput jetre, žučnjaka i žučnih vodova, gušterače, slezene i bubrega. Za prikazivanje stijenke mokraćnog mjehura i prostate potrebno je na pregled doći punog mjehura. Tijekom pregleda prikažu se velike krvne žile te, ukoliko postoji, moguće je prikazati slobodnu tekućinu u abdomenu i uvećane limfne čvorove.

 

Trajanje pregleda

Pregled najčešće traje 20-tak minuta. Po završetku pregleda pacijent odmah dobije pisani nalaz i daljnje upute.

 

Koliko često treba raditi UZV abdomena?

UZV abdomena se najčešće radi jednom godišnje ukoliko pacijent nema tegobe. Ukoliko postoje tegobe te prema nalazu prethodnog ultrazvuka individualno se procjenjuje koliko često pacijent mora ići na kontrole. U slučaju patološkog nalaza pacijenta se šalje na daljnju obradu koja uključuje CT ili MR abdomena.

 

Ultrazvuk štitnjače

Ultrazvuk štitnjače je bezbolna, neinvazivna metoda pregleda štitnjače kojom se mjeri veličina, procjenjuje morfologija štitnjače i kojom se opisuje eventualno pronađena patologija. Najčešće opisivana patologija su palpabilni ili nepalpabilni nodusi koji mogu biti izolirani ili cijela štitnjača može biti nodozno promijenjena.

 

Priprema za pregled

Nije potrebna posebna priprema. Na pregled je potrebno donijeti stare UZV nalaze, nalaze hormona štitnjače i nalaze endokrinologa, ukoliko ih pacijent ima.

 

Trajanje i tehnika pregleda

Prilikom pregleda pacijent leži na leđima zabačene glave i istegnutog vrata. Na vrat se aplicira vodotopljivo kontrastno sredstvo te se sondom visoke frekvencije pregledava štitnjača u više smjerova. Pregled traje 10-tak minuta, u potpunosti je neškodljiv i bezbolan. Nakon pregleda pacijent odmah dobije pisani nalaz i daljnje preporuke.

 

Kada raditi UZV štitnjače?

UZV štitnjače se u pravilu radi po preporuci endokrinologa ili liječnika obiteljske medicine ukoliko postoje simptomi smanjenog ili pojačanog rada štitnjače (pojačano dobivanje ili gubitak tjelesne mase, umor, opadanje kose, ubrzan rad srca, pojačano znojenjenje…). Obzirom na pronađenu patologiju se individualno procjenjuje koliko često pacijent dolazi na kontrol