Zagrebački onkolog i kirurg Ivan Milas o prevenciji raka dojke: ‘Samo pregled nije dovoljan‘

Liječnik govori koliko je napredovalo liječenje raka dojke te kako su mu edukacije u SAD-u pomogle da organizira najbolji mogući tretman pacijenticama u Klinici za tumore.

Liječnik govori koliko je napredovalo liječenje raka dojke te kako su mu edukacije u SAD-u pomogle da organizira najbolji mogući tretman pacijenticama u Klinici za tumore.

Brojke su zastrašujuće – čak trećina oboljelih žena izgubi bitku s rakom dojke jer se bolest najčešće otkrije tek u poodmaklom stadiju. Stoga doc. dr. sc. Ivan Milas, dr. med., v.d. predstojnika Klinike za tumore Zagreb, upozorava da je rano otkrivanje jedini pravi put do smanjene smrtnosti i izlječenja.

“Zato su iznimno važne sve kampanje, poput Dana narcisa, kojima se upozorava na važnost odlaska na preventivne preglede kako bi se bolest otkrila na vrijeme. Naime, tumor koji je pri dijagnosticiranju manji od centimetra izlječiv je u 95 posto slučajeva. Da bi se obavio prvi pregled, u našoj smo klinici maksimalno pojednostavili postupak. Bolesnice kod kojih je dijagnosticiran karcinom ili se sumnja na maligni tumor dojke, mogu doći bez naručivanja, uz uputnicu obiteljskog liječnika. Jave se na šalter i isti dan obave pregled, tako da odmah znaju što im je činiti, bez straha i neizvjesnosti. Brojke rastu, obolijevaju sve mlađe žene”, govori Ivan Milas, specijalist opće te subspecijalist onkološke, plastične, estetske i rekonstrukcijske kirurgije.

image

Danas su kirurzi dio multidisciplinarnog tima, koji s dobivenim rezultatima pretraga planira liječenje.

Među faktorima koji utječu na izlječenje i smanjenje smrtnosti, često se ističe važnost prevencije samopregledom dojki, koji jest koristan, ali nikako ne smije biti jedini način zbog kojeg će žena po sumnjati na rak.

Samopregledom se, naime, obično napipa tumor kad već naraste gotovo dva centimetra, a tada je već zahvatio i limfne čvorove ispod pazuha.

“Najvažnije je otkriti ga kad je pet, šest milimetara ili malo veći, što se vidi na ultrazvuku, a ponekad i na mamografiji. Tada su šanse za izlječenje vrlo velike. Zato su redoviti pregledi iznimno važni. Nakon 25. godine žene bi trebale krenuti na pregled ultrazvukom jednom godišnje, a s 40 godina na prvu mamografiju. U okviru Nacionalnog programa žene od 50. do 70., kad je rizik najveći, jednom godišnje na kućnu adresu dobivaju pozive na pregled UZV-om ili mamografijom, no važno je nastaviti s kontrolama i nakon tog razdoblja. Mojoj majci Mili rak dojke otkriven je kad su joj bile 73. Operirana je i liječena na Klinici, a danas je vitalna 88-godišnjakinja koja se super osjeća, jedino gunđa kad mora na kontrolne preglede”, govori dr. Milas, koji se tijekom karijere naslušao raznih priča pacijentica. I dalje je mnogo onih koje su “nešto napipale” ili pak bile na ultrazvuku, no na tome su stale.

imageDr. Milas je 2001. proveo u MD Anderson centru za istraživanje raka u Houstonu, radeći na projektu ‘zašto rak pluća metastazira na mozak.

Umjesto da odmah krenu u obradu, čekaju da vide hoće li kvržica rasti… I tako gube dragocjeno vrijeme. A mogućnosti današnjeg liječenja na Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice Zagreb znatno su naprednije i učinkovitije nego prije desetak godina, primjenjuju se novi tretmani i rezultati istraživanja iz cijelog svijeta.

Jednom riječju, pristup se iz temelja promijenio. Nekada je kirurg operirao svaki tumor, a potom odlučivao što nakon operacije. Danas su kirurzi dio multidisciplinarnog tima, koji s dobivenim rezultatima pretraga planira liječenje. Žena sve potrebne preglede obavlja kod nas u klinici – ultrazvuk, mamografiju, tumorske markere, magnetsku rezonancu, obradu uzorka tkiva iz lezije ili lezijana dojci, na osnovi kojih patolog odredi o kojem je podtipu raka dojke ri ječ. Kad imamo sve nalaze, odlučuje se što je za pacijenticu najbolje.

imageSa svojim timom, medicinskim sestrama iz operacijskog trakta.

Povezani članci

Estetska ginekologija

Tijekom procesa starenja dolazi do značajnih promjena intimne regije, kako u građi tako i u funkciji. Uslijed smanjene proizvodnje estrogena i kolagena, dolazi do vulvovaginalne

Saznajte više

Zatezanje rodnice

Vaginalna opuštenost ili “opuštenost” pogađa 25% žena koje su rodile Tretman zatezanja rodnice laserom u poliklinici Vili Vis Vitalis: Opuštanje vaginalnih stjenki uobičajeno je među

Saznajte više